sobota 29. prosince 2012

S alergií na citrusy... a naposled

Honem, honem, než skončí rok! Aneb je třeba dotáhnout do konce pár věcí a Nominčí jedenáctka je jednou z nich. V předchozím článku jsem prozradila jedenáct zbytečností o sobě (měla jsem nejspíš dobrou náladu), teď je na čase pokračovat a ukojit Cirratinu zvědavost, takže jedenáct odpovědí na její otázky:


1) Když jste byli malí (definici "malí" nechám na vás), napadlo vás někdy, že budete dělat to, co teď děláte (práci/školu nebo koníčky - nechám opět na vás)?
Když byla Ekyelka malá, měla dostatek rozumu, aby věděla, že v patnácti svou první knihu nevydá. Ne, malá Ekyelka si hrála s písmenky a doufala, že první knihu vydá ve třiceti.
Třicet je pryč a naše knížka si spokojeně hoví na dně virtuálního šuplíku - a vůbec se jí nechce ven.

2) Máte (nebo mívali jste) nějaký svůj oblíbený kus oblečení? Takový, ve kterém je vám prostě dobře? Je s ním spojená nějaká příhoda?
Už pár let - sama nevím, jak je to dlouho - nosím dlouhou, extra dlouhou sukni. Ne stále jednu a tutéž, pokaždé si ušiju novou či nové (to závisí na tom, kolik zelené látky a v jaké kvalitě se mi zrovna poštěstí sehnat), ale střih je stále stejný. Dolů se rozšiřující áčko ze tří dílů, vzadu na zip, občas na rokajlem obšívaný knoflík. Dlouhatánské sukně, co pleskají v rychlém kroku kolem nohou, co se skvěle točí, co chrání všechno, co nemá být vidět, i když zrovna stojím na žebříku dva metry vysoko.
Jedinou nevýhodou těchto sukní je fakt, že se v nich nedá jezdit na koni obkročmo. Ne, pokud nechcete mít sukně vyhrnuté do půli stehen. A zase tak široké sukně si ještě šít nechci.

3) Co považujete ve vašem životě za nevysvětlitelné? Chtěli byste vůbec, aby se to někdy vysvětlilo, nebo naopak ne?
Přiznávám, že občas mě vykolejí maminka. Její telepatické schopnosti totiž dovedou vyvést z míry celou naši nejužší rodinu, ale za ty roky si troufám říct, že jsme si už zvykli. To jen okamžik, kdy vám zazvoní telefon v ruce právě ve chvíli, kdy chcete mamince zavolat a ona v ten okamžik volá vám, ten bývá občas strašidelný.

4) Představte si, že se potřebujete soustředit. Na práci, na učení nebo na tvorbu. Pustíte si k tomu nějakou hudbu? A máte pro tyhle příležitosti nějaký oblíbený styl hudby, popřípadě rovnou interpreta, kapelu nebo skladatele?
Jak kdy a jak koho. Pár oblíbených kapel, sdružení a skladatelů mám, pouštím si je stále dokola, ale prozatím jen u dvou textů hodně záleželo, co mi jelo jako podkresovka. U Nalgaše to byl The Quest of Culwch, Metamorphosis (kterýžto text prozatím ve Hvozdu nenajdete, dokud nevyjde - a pokud vyjde - sborník prací Dračího řádu) zase dost ovlivnila skladba Starfall, potažmo celé album Nero od Two Steps From Hell.
Jinak to střídám.

5) Na jaký hudební nástroj byste chtěli umět hrát, bez ohledu na to, jestli si myslíte, že je to reálné, a proč zrovna tenhle? Pokud už na nějaký hrajete, jak jste si ho vybrali? A je to ten váš vysněný? Pokud jste hráli dřív a nechali jste toho, proč?
Hrávala jsem dlouhé roky na příčnou flétnu. Projezdila jsem s ní Evropu, i když ne celou (Portugalsko si nechávám na stáří), zato několikrát tam a zpět. A proč už nehraju? Není čas cvičit. Příčná flétna má specifický nátisk, který pokud se neudržuje, vymizí. Pak se hůř intonuje, ladí, hraje. Ale časem se k ní zase vrátím, prozatím se z jejího kufříku jen opatrně sundávají spící kočky.

6) Všichni máte svůj specifický styl blogování a vzhled blogu. Jak jste došli zrovna k tomuhle stylu 
písmenek i designu? Z čeho jste vycházeli?
Des...co? Prostě jsem vzala první vhodné pozadí, které trochu evokovalo Hvozd, doladila jsem si barvy a nacpala doprava nahoru svou ikonku (jednu z nich). Toť vše, důležitý je obsah, ne obal a všechny ty serepetičky okolo...

7) Představte si, že máte zaplacené všechny dluhy a účty a máte dost peněz na běžné výdaje (věnujte té představě chvilku a užijte si ji). Teď si přestavte, že jste vyhráli sto tisíc korun, ale pod podmínkou, že je musíte během 10 dnů utratit, zbylé peníze musíte vrátit, nemůžete je tedy uložit na účet nebo si je nechat na horší časy. Nemůžete je darovat, musíte za ně něco koupit. Za co je utratíte?
KORÁLKY! Je zbytečné něco dodávat?
I když minimálně pětinu bych poslala La Grace. Čistě proto, aby ta krasavice mohla zase plout.

8) Jaké jídlo byste si pro sebe objednali na soukromou oslavu (třeba i té výhry)? Proč zrovna tohle?
Steak. Pořádný kus masa, připravený jen na lávových kamenech, z mladého býčka. Protože tohle si doma neuklohním, chce to mistra kuchaře (a já jsem líná se v tomhle zlepšovat).

9) Jakou práci nebo povinnost se stoprocentně pokusíte odložit na později, pokud to jen trochu jde?
Práci? Odložit? Nejspíš psaní povídek. Blížící se uzávěrky jsou přeci jen dobrým strašákem a hybatelem děje.

10) Jaký je váš smysl pro pořádek?
Duální, neboť v rokajlu a potažmo materiálu pořádek mám, zatímco pracovní stůl, částečně i pracovna, vypadají jako po výbuchu.

11) Ztroskotali jste sami na pustém ostrově. Je tam zdroj pitné vody, nějaké palmy a pár křovin, ryby, písek, pár šutrů a malá jeskyně, kde můžete spát. Jakou jednu jedinou věc byste si přáli zachránit nebo najít na ostrově?
Pořádný nůž. Bowie, případně jeden z těch parchantů, co mají dlouhé ostří, na jedné straně pilku a případně v jílci kompas. Protože příběhy si mohu vymýšlet a vyprávět (aspoň mi neodumřou hlasivky), ale bez nože se těžko páchá cokoliv od kuchání ryb až po vyřezávání kalendáře. Takže: nůž.

Mno. Toť vše od a pro Cirrat. Je čas tuhle zábavu ukončit, takže mých jedenáct otázek:
1) Oblíbená psací potřeba a proč.
2) Umíš plést/háčkovat/drhat etc.?
3) První přečtená kniha.
4) Sázíš?
5) Co nejšílenějšího jsi byl/a ochoten či ochotna podniknout, naučit se nebo zkusit, abys měl/a lepší představu, jak se to děje a mohl/a o tom psát v povídkách?
6) Spadl/a jsi někdy ze stromu? Jakého?
7) Kůň nebo poník?
8) Nejstrašnější dárek (nevhodný, příliš podivný, zcela mimo tvé zájmy), co jsi kdy dostal/a?
9) Co znamená erkedna?
10) Můžeš-li si vybrat mezi knihou popsanou a prázdnou (deníkem), kterou zvolíš?
11) Tajemství vesmíru a vůbec?

Protože Sikar, Kadet i další byli rychlejší než já, ponechávám zcela volný prostor pro všechny, co se budou chtít zapojit do této řetězové záležitosti. Bylo by fajn, kdyby pár písmenek utrousila třeba Maglaiz nebo Sussanah, ale zcela to ponechávám na nich. Takže asi tak.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Krásně jsi vytrousila, zábavně! Děkuji (a pokradmu se chechtám, že nejsem jediná šiřitelka).

      Vymazat