pondělí 5. února 2018

Lazy fluffy lívance

Pinterest je zlo, to víme všichni. Ale zlo nádherné a inspirativní - dokonce i když vás honí mlsná.



Jako tuhle mne. Mám sice neustále v lednici aspoň litr podmáslí, protože ho zkrátka mám ráda, ale když mne přepadla mlsnota, vyhlídka na přinejmenším hodinu stání u plotny mne dost odrazovala. Ovšem to by v tom nebyl čert Pinterest, abych nenašla něco dobrého a pro lenochy (či: ti, co se jim nechce stát hodinu u plotny).
Jasně, že jsem slavila úspěch. Web Tasty je pověstný jednoduchými a srozumitelnými recepty, hrníčkovou mírou (takže se dá případně buď přepočíst na gramy nebo uzpůsobit množství právě zvolenému hrníčku) a skutečné návodnými videi. Já ho oblibuji především pro funkční recepty, takže nebylo co řešit.
I když vlastně bylo: množství! Jsem sama, takže nebudu vyvářet a vypékat pro armádu. Původní recept na fluffy pancakes jsem zredukovala na polovinu a vytáhla klasickou pánev (má kolem 20cm průměr), ne tu příruční desítku, na které většinou smažím podmáslové lívance, když je chci mít jeden jako druhý*.

Tož recept:
2 šálky hladké mouky
2 lžíce kypřícího prášku (a nebojte se toho)
2 šálky horkého mléka
2 žloutky
1/3 šálku rozpuštěného másla
2 bílky vyšlehané do tuhého sněhu

Mouku a kypřící prášek prosijte. Do mléka klepněte žloutky a vlijte máslo, vše dobře promíchejte a tekutou část vlijte do sypké. Dobře promíchejte metličkou, až se dělají bubliny. Nakonec přidejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte.

A teď ta prča: rozehřejte pánev na mírném ohni. Vlijte tolik těsta, aby vyšlo na celé dno pánve v pořádné vrstvě (aspoň 1cm) - a přiklopte pokličkou. To je celý vtip. Nízká teplota (můj el. sporák chce maximálně stupeň 1) spolu s pokličkou se postarají o celou práci. Pak už jen stačí mít dostatek trpělivosti a po ruce špejli, kterou po asi 10 minutách (ale závisí to na teplotě pánve) zkusíte, jestli je vnitřek lívance hotový.


Nesporné výhody:
- bez cukru. Já na to tedy nehraju, ale tyhle lívance se pak stejně polévají javorovým sirupem nebo mažou máslem a marmeládou (a vrství na sebe jako dortíky), takže vůbec nevadí, že v samotném těstu není ani gram cukru
- bez tuku, zvlášť pokud používáte keramickou pánev nebo jinou nepřilnavou (já mám třeba titanovou bojovou pánvičku).
- bez stepování u sporáku, což je ale zároveň možná nevýhoda tohohle receptu. Pro samotáře nebo trpělivého strávníka je to ideální stav, ovšem s bandou hladových dětí za zády radši na tenhle recept zapomeňte.

Fotka je jen jedna a nekvalitní. Kdo by taky fotil, když se může jíst, že.
Takže pac a pusu a dobrou chuť!



*Ano, pokud vám to zní jako časově velmi náročná kratochvíle, nepletete se. Proto mívám část těsta nasmaženou v různě velkých lívanečcích, jak mi to zrovna vyjde na velké pánvi, a část právě v krásné úpravě, naskládané na sobě. Ony totiž v Česku prodávané lívanečníky mají průměr lívanečků jen kolem 5cm a to se mi krutě nelíbí, já chci větší!

2 komentáře:

  1. Ptal jsem se pošťačky, ale prý jim do depa ještě nic nepřišlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to není tím, že jsem nic neposílala... Ale byly vážně moc dobré, před chvílí jsem dojedla poslední :P

      Vymazat