úterý 8. listopadu 2011

Bublanina podle Ekyelky

 V červenci 2007 byla celá banda u Rusáka doma. Malá oslava spojená s koukáním na filmy a klevetěním, obíráním všeho zeleného v zahradě a s česáním třešní. Velkých, černých a šťavnatých třešní, při jejichž požírání začal v jednu chvíli Jaryn házet takové psí pohledy, až nalomil i ostatní - a proti přesile jsem už nedokázala vzdorovat. Protože si nenosím všechny recepty v hlavě, pomohla jsem si kterousi kuchařkou, nicméně ve výsledku jsem stejně upravovala, co šlo. Nemám ráda složité kejkle v kuchyni, takže vše má jít snadno, rychle, čistě. Zkrátka tak, aby výsledný produkt byl minimálně trojnásobkem vynaloženého úsilí.

Takže bublanina podle Ekyelky:

Ingredience:
4 vejce - bílky a žloutky zvlášť (věřte mi, hodí se to)
160g cukru
120g hladké mouky (v původním receptu byla polohrubá, ale buďme něžní, hračičky si mohou dokonce mouku prosít, aby se ještě víc načechrala)
špetka soli
dostatek třešní, višní, drobného ovoce typu berries nebo prostě cokoliv, co se obvykle cpe do bublaniny

Z bílků a soli se vyšlehá tuhý sníh, do kterého se postupně zapracuje cukr, žloutky a nakonec mouka. Prý se to má nalít na vymaštěný plech, ale stejně dobře poslouží i pečící papír (a navíc pak jenom v rychlosti opláchnete plech místo drhnutí, když se decentně zapomenete třeba mimo kuchyň).
Třešně atp. by se měly poválet decentně v mouce, než se hodí do bublaniny, aby se nepotopily na dno a nepřichytily se k plechu. Dokonce i u extra velkých plodů (viz tehdy ony velké černé třešně) to funguje, takže nebuďte líní! Potopily se mi tehdy jenom ty extra gigantické kousky.
No a ve vyhřáté troubě se peče do růžova, tuším při 160-170°C. Vychladlé dílo se posněží cukrem, uvaří se bílá či černá káva a mohou se hodit nožky hore - coffee time!

Žádné komentáře:

Okomentovat