úterý 8. listopadu 2011

Vajíčka nadvakrát

Je to sice už pár týdnů, co jsme s Teem na Kokosčino přání vyhrabali a technologicky doladili jeden recept, ovšem nikdy není pozdě na přidání další položky do jídelníčku, tedy spíš stránky do kuchařky typu "jednodušší než kravatový uzel". Aneb dva recepty, zpracovávající vařená vajíčka pro studenou kuchyni.

První salát je oblíbený v mojí rodině. Spáchat ho dokáže i muž, mí bratři jsou toho živým (ano, stále živým) důkazem, i když mi čas od času zavolají a ověřují si, že nezapomněli přidat žádnou z ingrediencí. Recept je totiž tak jednoduchý a v surovinách dostupný, až to vede k mírné nejistotě, jestli v tom někde není zakopaný velbloud. Nebojte se, není.

VAJÍČKOVÝ SALÁT S RAJČATY
8 natvrdo vařených vajec
4 střední keříková rajčata (cherry jsou moc sladká a masitá zase nemají kupovaná tu správnou chuť)
1 menší cibule (pokud cibuli neholdujete, může se vynechat)
1 lžíce tatarky Hellmann's, popřípadě ve "zdravé" verzi 1 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu
1 lžička orientální hořčice - obyčejná se taky dá strávit, ale orientální, popř. dijonská dodají patřičný šmak
sůl, pepř, možno přidat v závěru i na jemno nasekanou pažitku
Vejce nakrájejte na čtvrtky a poté na drobné plátky (kolem 3mm tloušťky), rajčata nasekejte do zhruba stejné velikosti. Cibuli doporučuji nakrájet na jemno. Vše se zamíchá s tatarkou a hořčicí, dodají se podle chuti sůl a pepř a je vhodné salát na zhruba půl hodiny odložit do chladu. Šťáva z rajčat se uvolní, chutě se propojí a osvěžující salát se může podávat ozdobený pažitkou. Přikusuje se čerstvé bílé pečivo, chleba, pizza chléb - prostě kdo máte co rádi.

VAJÍČKOVÝ SALÁT SE SLANINKOU A OCTEM
10 vajec vařených natvrdo
asi 200g gazdovské slaniny
1 střední cibule
8-10 lžic octa (toho obyčejného, na vinný rovnou zapomeňte, tohle je klasika!)
1-2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř nebo koření typu "kovbojsko", lze přidat i lžičku hořčice (tady se mi osvědčila dijonská)
Vajíčka nasekejte zhruba stejně jemně jako v předchozím receptu. Gazdovskou slaninu nakrájejte na 5x5mm kostičky a opražte na pánvi, tu pak nastavte tak, aby vypečený tuk stekl na stranu a opečená slaninka nebyla zbytečně mastná (a než tuk steče, slaninka vychladne na požadovanou teplotu, tj. na studeno). Cibuli můžete nasekat na velice jemné proužky, nebo na drobné kostičky, tedy jak má kdo rád v salátech. Vše smíchejte, přidejte olej a ocet (nejprve cca 6-7 lžic), osolte a opepřete, případně klipněte trošku dijonské hořčice (preferuji Bornier hořčici, má naprosto skvělou chuť). Jakmile se ingredience trochu spojí, ochutnejte a můžete ještě dolít (velmi opatrně) další kapku octa - zkrátka podle chuti. Salát také doporučuji dát minimálně na půl hodiny do chladna, vše se krásně promísí a spojí. Přikusuje se čerstvě upečený chlebík, rohlíky nejsou ono a to ani čerstvé.
Tinne tenhle salát kdysi dávno ochutnala a zhruba uprostřed letošního léta na něj jeden den dostala nezvladatelnou chuť. Zatímco byla v práci a polykala sliny, my s Teem jsme googlili, rozvažovali, vařili, sekali a chutnali. Ve výsledku jsme sami byli překvapeni, jak skvěle tenhle jednoduchý pokrm chutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat