pondělí 30. ledna 2012

Cožeto žánr a opatrné rozvažování

Když jsem při své obvyklé cestě za zajímavým čtením před časem doputovala k Sussanah, přišla jsem akorát včas k vyhlášení nové soutěže. I počala jsem pomýšlet na svou tentokrát ryze autorskou účast. Zalíbily se mi totiž některé detaily, které pouhé klání pod záštitou jedné blogerky posouvají celou záležitost směrem k profesionálně vedeným literárním soutěžím.
Předně se mi líbí přesně stanovené - a jednoduché! - propozice, které nenechávají na pochybách a nemají prostor pro případné otázky či kličky. Dostatek času na práci, jasně daný rozsah a nejzazší termín odeslání, podmínka o nepublikování textu v průběhu trvání soutěže, noticka o anonymitě zasílaných textů. Kolik starostí by si ušetřili koordinátoři různých klání (třeba na úrovni krajských knihoven), kdyby se drželi tohoto jednoduchého schématu?!
Ano, někdo by mohl namítat, že co je to za soutěž, do které se hlásí i porotci, nejen soutěžící? Ovšem během měsíce se mimo jiné přihlásili lidé, u nichž si jsem naprosto jista, že vědí, co činí. Tedy vědí ve smyslu "nemám o ně jako o nezaujaté porotce na svém místě strach" - o té sebevražedné mánii pouštět se do podobných podniků jsem psala posledně (zdravím, Sikare!). Zkrátka a dobře nemusíte mít v porotě rovnou Pány Spisovatele nebo nakladatele, abyste měli zaručeno, že na vás porota nechá nitku suchou, když to pohnojíte.
Dalším plusem a slušnou výzvou je pak samotný žánr. New cožeto? Weird? Přiznávám, tenhle termín slýchávám už nějakou dobu. Dovedu vyjmenovat tucet knih, které do této kategorie spadají, polovinu z toho jsem navíc četla, nebo je mám rovnou zařazené ve sbírce. A přesto mi trvalo téměř měsíc (!!!) než jsem se rozhoupala a podnikla výzkum - do dneška jsem si nebyla jista, jestli vůbec budu schopna dopátrat se pro mne srozumitelné definice tohoto žánru, natož v jeho mezích cokoliv napsat.
Nuže, podnikla jsem výzkum. V dnešní době to neobnáší hodiny čtení v knihovně, plazení se prachem mezi těžkými svazky, ani lovení zapadlých knížek zpoza regálů a rvačky s extra vypasenými krysami (naneštěstí, knihovnická speleologie býval můj dětský sen). Stačí pár úhozů do klávesnice, projíždění stránek - a čtení. Ve vícero jazycích, pokud jste zdatní a neobtěžuje vás madam Lenora. Během té doby jsem se dozvěděla, co už vím minimálně dva tři roky, prosila jsem zcela zbytečné informace o nově vydaných knihách, které se žánrem nijak nesouvisí, ale vydala je ta samá nakladatelství - a dobrala se konečně výsledku.
V součtu to bude obnášet nákup zajímavého titulu, který si po náležitém studiu anotace, rešerše a recenze zaslouží své místo v mé sbírce. A ano, v neposlední řadě se pustíme do psaní, protože výzkum byl úspěšný a křížovým ověřením přes oceán i kanál jsem se dobrala pro mne plně vyhovující definice.
Cožeto? Vy byste tu definici rádi slyšeli taky? Hm...

New Weird - mix různých subžánrů fantasy, scifi a hororu, který se zaměřuje nejen na hrůzu a tísnivou atmosféru jako "původní" weird, ale také na město (tedy v sobě míchá mimo jiné i prvky urban fantasy), fascinaci tělem a jeho možnými metamorfózami a na grotesknost, vyplývající právě z těchto proměn. Často obsahuje střípky politických úvah, pracuje i s etickými a sociálními otázkami, nezastaví se před ničím a to ani ve snaze psát vyšší literaturu mainstreamově.

Tohle je kompilát myšlenek, různých citací a úryvků ze tří jazyků, jak jsem si ho poskládala sama pro sebe. Můžete nesouhlasit, můžete namítat, ale to je tak všechno, co tady můžete - nejdůležitější pro mne momentálně je, že už nemusím tápat, cožeto-žánr vlastně je.
Což ovšem znamená, že mi ubyl jeden argument, proč se nezúčastnit. Safra..

10 komentářů:

  1. Pod pojmem "mix" se mi vždycky vybaví to auto s betóóónem, roura s hmotou rotuje, žbluňká v tom, mlaská v tom a pak to kydne na zem jako ten kravinec na pastvinách.
    Tvůj článek byl tí rozhodujícím faktorem, který mne přesvěčil pokusit se sepsat něco do http://sussanah.blog.cz/1201/velka-literarni-soutez-new-weird ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že aspoň trochu článek pomohl. Já sama sice už vím, oč jde, ale vzhledem k jisté nespoustanosti v tvorbě jsem prozatím na vážkách, co do daného termínu vznikne - a zda to nepřekročí limit.

      Vymazat
  2. Je tady někdo, kdo by mi tak nějak vysvětlil co to je po česku? Já tomu vůbec nerozumím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyjádření pro nechápavé:
      - weird: podivný, bizardní, nadpřirozený, příšerný, tajuplný. Tyto ingredience by tedy měl mít i samotný text.
      New Weird se vyznačuje také fascinací tělem a jeho metamorfózami, často bizardními (viz Miévillovi přetvoři nebo Bishopové některé postavy). Není to sice hlavní složka, tou i nadále zůstává příběh jako v kterémkoliv jiném fantasy, ale velice často se objevují různě tvarované bytosti, fantastické, děsivé a ano, opět to slovíčko: bizardní.
      - dále se dost často objevují městské struktury, město se bere téměř jako živoucí entita. New Weird vychází mimo jiné i ze základů urban fantasy a posouvá je v rámci proměny města mnohem dál (přidej do Gridironu fantasy složku, pořádně to nechej rozbujet a metamorfovat a máš NW jak vyšité).

      Nevím, nakolik jsi sečtělý/á v klasickém SF a F, ale co se týče ilustrování metamorfóz těla a struktury vesmírné lodi až právě do bizardních rozměrů, pak dobrou ilustrací je Hranice řádu (N. Asher - kniha jako taková je poctivé SF, ale právě pro ilustraci prorůstání živých tkání do umělých materiálů to je vhodný obraz).
      Vhodné by také bylo přečíst si přímo něco z žánru, i to uvádí dobře do situace a mantinelů, nejlépe však sehnat si knihu Ann & Jeff VanderMeer: New Weird, česky: Laser 2008 - kniha obsahuje povídky i studie o daném žánru.

      Vymazat
    2. Bizarní se píše bez "d", ne?

      Vymazat
    3. Píše, ale je to moje literární úchylka, stejně jako vím o člověku, který stabilně píše "zrdcadlo" a také se musí hlídat, aby si to po sobě pokaždé opravil.
      Holt jsem psala rychle, no.

      Vymazat
  3. Aj ja som si to musela nastudovat. Som rada, ze som si mohla precitat k tomu co som sama nasla, aj tvoje myslienky, postrehy :). Posunulo ma to v pred a nastastie mame na to casu dost, tak si to teraz uz len necham rozlozit v hlave. Pisaniu zdar! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak bizarné? Hm...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Hm. Konečně mi to někdo objasnil. Ale stejně si teď nejsem o mnoho jistější, co že to vlastně mám vyplodit. Budu se s tím muset nějak popasovat. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jinými slovy slátanina jak sviňe :-D

    OdpovědětVymazat