Původní odkaz najdete na této adrese: doporučuji si ostatně prošmejdit celý jejich web, protože manželé Marika a Jirka sdílí vášeň pro jídlo a nebojí se o své recepty podělit i s námi. Jejich sušenky nejsou zdaleka jediné, které jsem vyzkoušela, ale tak nějak se staly mými nejoblíbenějšími.
Jenže pak jsem dorazila za Ginny na dovolenou. Mělo se jet za přáteli do Stéblové a Ginny tehdy pronesla památnou větu: "Hele, nerada nechávám zbytky tuku v lednici. Nedalo by se to dimenzovat na celou kostku?"
Slovo dalo slovo - a protože nahradíte-li máslo třeba Stellou, vydrží výsledné sušenky mnohem déle (až 6 měsíců dí má zkušenost), následující recept je dimenzovaný právě na 250 gramovou kostku. To je totiž nejčastější hmotnost kostek margarínů na pečení.
LEVANDULOVÉ SUŠENKY PODLE EKYELKY A GINNY
- 250 g margarínu na pečení (Stella, Hera atd.)
- 200g cukru moučka
- 360g hladké mouky
- 2 žloutky (zatím jsem celá vajíčka nezkoušela a ani mne to neláká)
- 2 lžíce sušených levandulových květů (ne celé klasy, ale poctivě vytrhané jednotlivé kvítky z klasu, doporučuji sbírat těsně před rozevřením)
- 3-4 lžíce solamylu: pokud chcete křehčí sušenky, použijte 4 lžíce, ale pekla jsem i s 2 lžícemi a bylo to chutné a křehké, jen ne až tak křehké jako s plnou dávkou
- 2 lžíce citrónové šťávy
- kůra z jednoho citrónu - jelikož by se měl používat bio citron (není voskovaný a chemicky ošetřený), často vynechávám a vůbec to nevadí; sušenky většinou mizí tak rychle, že si toho nikdo ani nevšimne

Zabalené po 10-12 v celofánovém sáčku jsou krásným dárečkem pro přátele a ty, kterým chcete poděkovat, nevíte, co jim přinést na návštěvu a podobně. Dárečky doporučuji předávat buď přímo s receptem, nebo s odkazem, ať už sem nebo k původnímu zdroji receptu :)
Žádné komentáře:
Okomentovat