neděle 3. června 2018

Borůvkový koláč s drobenkou

Miluji období jahod, třešní, malin, borůvek a dalšího drobného ovoce. Najednou je ho všude hodně, nádherně to voní a nejradši bych kolikrát snídala zmrzlinu s tím či oním pamlskem. Ovšem a protože nejen zmrzlinou živa jest ekyelka, tenhle koláč je vhodnou náhradou - a mnohem lépe se přepravuje třeba na piknik. :)

Recept:

Těsto:
250g polohrubé mouky, 125ml vlažného mléka, 75g rozpuštěného másla, 40g cukru, 20g čerstvého droždí, 1 žloutek, špetka soli
Náplň:
200g tvarohu, 300g borůvek, omytých a osušených, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr
Drobenka:
100g hrubé mouky, 100g cukru moučka, 80g másla
Na potření okraje:
40g rozpuštěného másla, 1-2 lžíce rumu

Při přípravě těsta prosejeme mouku a necháme vzejít kvásek, jak jsme zvyklí. Někdo začíná s trochou a pak přisypává zbytek mouky, cukru atd. - já, naučená maminkou, dělám rovnou v celé dávce mouky důlek a přidávám mléko, cukr, sůl a droždí, později, až se začnou tvořit bublinky, i zbytek ingrediencí. Ještě tomu dávám tak 10-20 minut a zpracuji hladké těsto, které nechám v míse dál kynout.
Mezitím se připraví máslo s rumem na potření a umíchá se tvaroh se žloutkem a vanilkovým cukrem, pak se připraví drobenka. Vykynuté těsto se může vyválet na vále a přenést na plech (koláčová forma s průměrem 28cm mi byla trochu těsná, ale samozřejmě to závisí na faktoru kynutí), případně rovnou formovat na plechu. Jakmile máte těsto připravené (nezapomeňte na mírně zvýšené okraje, pokud máte trochu řidší tvaroh), potřete ho náplní, nasypte borůvky, drobenku a šup s plechem do rozehřáté trouby.
Peče se při 180°C asi 20 minut. Ještě horký koláč se po obvodu potře máslem s rumem, okraj krásně zkřehne a provoní byt.
Původní recept hlásal: vyválejte kulatou placku a hoďte ji na plech. Já, protože jsem tvor nedůvěřivý, jsem to při pohledu na stále kynoucí těsto radši šoupla do formy - proto tam trčí ten pečící papír, i když je to silikonová forma. Ale zase lépe se mi to pak vyndávalo ven a hlavně přenášelo na podnos k porcování. ;)

Recept pochází z kterýchsi reklamních novin, kam ho přepsali zase z nějaké publikace. Takže ne, nejsem autorkou, jen předávám dobrý pamlsek dál.

1 komentář: